Loslaten


Loslaten is een thema dat mij de laatste tijd erg bezig houdt, zowel zakelijk als privé. Heb je ook eens ervaren hoe het kan zijn als je iets moet loslaten, wat jaren lang van jou was of wat als vanzelfsprekend bij jou hoorde? Of een situatie waarin jezelf de controle kwijt raakt en je die uit handen moest geven? Wat deed dat met je?

Mij heeft het veel gebracht uiteindelijk. Het proces wat daar aan vooraf gaat kan akelig voelen of verdrietig. Andere mensen praten over angst of onzekerheid om iets los te laten. Of het nu gaat om een geliefde met wie de relatie eindigt of een van je ouders die je moet verliezen, of de baan waarmee je je jarenlang identificeerde, of een kind dat heel zelfstandig wordt: Hoe meer je terug kijkt op wat was, hoe meer pijn, verdriet, angst of onzekerheid je kunt voelen.

Je kunt pas het mooie van loslaten ervaren als je in staat ben vanuit het ‘nu’ naar de toekomst te kijken. Waar je iets hebt losgelaten ontstaat ruimte voor iets nieuws: nieuwe vrienden, nieuw werk, nieuwe hobbies, meer tijd of een nieuwe woonomgeving. Maak je de keuzen vanuit een innerlijke drive die verbonden is met jouw ‘purpose’, datgene wat jij in de wereld wil betekenen, dan zul je merken dat het nieuwe energie in je los maakt en je tot dingen in staat stelt die je niet van jezelf had verwacht.

Overigens betekent dat niet dat verdriet er niet mag zijn. Zo nu en dan stil staan bij wat er was en wat je had is niet verkeerd. Je kunt daar veel van leren. Echter, als je daar in blijft hangen kom je natuurlijk niet verder. Voel je de nieuwe ruimte, mogelijkheden en kansen om je leven mooier te maken, dan zul je de waarde van loslaten volledig kunnen ervaren. Ik blijf er mee oefenen, want het is niet altijd makkelijk.

Hierover gaat onze laatste ‘Live Your Purpose‘ update die ik samen met Cindy Smit van de Familie van i, Mertine Middelkoop van Mercademy en Jolet Molenaar, zelfstandig journalist en producer mag maken.

Deze mail-updates zijn ontstaan vanuit ‘Training for Purpose‘, waaronder we training en coaching rondom persoonlijke ontwikkeling aanbieden.

Wil je verder praten over loslaten en het vinden jouw purpose, neem gerust contact met me op.