Minder managers, minder staf, minder regels: het kan!

Minimal ManagementWat een herkenning bij het lezen van Minimal Management en Bazen Bargoens!  In zijn boeken doet Paul Verburgt in verassend klare taal uit de doeken waarom te veel management de organisatie verlamt. Hij vertelt hoe hij zelf het roer radicaal heeft omgegooid en het management in zijn organisatie heeft gedecimeerd. Dat betekent dus 90% reductie! Voorts werden bijna alle interne regels afgeschaft en zijn ook stafafdelingen tot een minimum beperkt. Resultaat: lucht en licht in de organisatie! En bovendien flinke besparingen.

Beeld je eens in dat dit in jouw organisatie zou gebeuren. Wat doet dat met je? Voel je een denkbeeldig juk van je schouders vallen? Verschijnt er een grijns op je gezicht? Voel je nieuwe energie opkomen? Dan is jouw organisatie er vast ook zo een met te veel managers, regelmakers en controleurs.

Wat een rust moet zo’n ingreep geven voor de professionals die het echte werk doen. ‘De werkvloer’ zoals die managers het meestal noemen. Managers die er niet zijn oefenen geen controle uit en vaardigen ook geen nieuwe richtlijnen, regels en werkprocedures uit. De verlammende behoefte om mensen voortdurend van ‘leiding’ te voorzien leidt vaak tot schijnvertoningen en duikgedrag door medewerkers. De professional weet toch wel hoe zij haar werk het beste kan doen. Daarnaast doet zij allerlei zaken om de baas te ‘pleasen’, zoals rapportages en registraties, maar is dat wel allemaal nodig?

De verademing die uit het boek spreekt komt door de heerlijk eenvoudige vormgeving, indeling en taalgebruik van het boek. Maar toch vooral door de constatering dat het gewoon kan! Zonder ingewikkelde modellen, processchema’s, goeroes, heisessies en programmaplannen kun je de organisatie verlichten.

Minimal Management is geen managementboek, maar een onmanagementboek.

Meer op http://www.minimalmanagement.nl/